kogemus, mõtlemine, rasedus

MIS ASI ON TEADLIK RASEDUS?

Enamlevinud on väljend “teadlik lapsevanemlus”, vähem on kasutatud ja tähelepanu pööratud sellele, et juba raseduse ajal peaks naine olema teadlikum. Mis kujutab endast Teadlik Rasedus ning kuidas välja näeb?

MaritMand_rasedamarkmik_1468
Autor: Marit Mänd
Ma olen täna võtnud juba kuus peavalurohtu. Mis te arvate, kas võin veel võtta?” küsib üks rase Facebookis.

Paar päeva hiljem on jutt kõrvetistest ja üks küsib nende vastu abi/leevendust. Jagatakse erinevate ravimite nimesid ja üks kommentaator ütleb: “Minul kirjutas arst välja veelgi kangema ravimi. See aitas väga hästi!”, samal ajal kui mitu naist kurtsid, et nende magu on kõrvetiste ravimitele juba immuunne.

Veel mõni päev hiljem on kellelgi Facebooki rasedate-grupis väga suur seljavalu ning ta uurib, et mis ravimit siis võtta.

Mida lähemale jõuab sünnituse aeg, seda enam hakkab grupis tekkima postitusi hirmust, valuvaigisti elementaarsusest ja plaanilise keisri soovist. Ma tajun terve selle 9 raseduskuu jooksul, et nii palju on naistes hirmu, õudu, pinget, enese mitteusaldamist, oma keha mitte kuulamist, oma peaga mitte mõtlemist, ravimitele lootmist, arstide pimesi usaldamist, võõraste kuulamist ja põhjus-tagajärg seose mitte nägemist. Ma olen mures.

MaritMand_rasedamarkmik_1232
Autor: Marit Mänd

Sageli küsisingi, aga tihtipeale ei küsinud ka:

– kas Sa vett oled joonud, õues liikunud, piisavalt maganud ja stressiallikad oma elus üle vaadanud? Ehk läheb siis peavalu ära?

– kas jälgid oma istumise, käimise ja seismise asendit? Omast kogemusest oskan jagada, et kui mu rüht läks paigast ära, hakkas selg kohe valutama. Sain valust lahti ainult rühi parandamisega, ei mingeid tablette.

– kas sa oled oma toitumise üle vaadanud? Sest kõrvetised võivad viidata valele, sageli liiga rasvasele toidule ja ravimi võtmise asemel prooviksid ehk tervislikumaid toiduvalikuid teha. Lisaks aitavad kõrvetiste vastu mõned lihtsad hingamisharjutused.

– Kas sa oled endale selgeks teinud, kust tuleb või miks on Sul nii suur hirm sünnituse ees? Tead Sa, mida erinevad meditsiinilised sekkumised endas täpsemalt ette näevad ja kuidas need mõjuvad nii Sinule, kõhubeebile ning kogu sünnitegevusele? Oled Sa rääkinud oma hirmudest psühholoogi, perenõustaja, doula, ämmaemanda või oma partneriga?

Ja need on momendid, kus ma näen, et rasedate teadlikkust peaks tõstma. Lihtsad asjad, põhjused ja seosed, mida me sageli ei näe, aga kui hakkame mõtlema, siis on need nii loogilised. Kuidas mõjutab toitumine nii mind kui mu last? Millised võiksid ja peaksid olema mu igapäevased tegevused ja harjumused? Mil määral mõjutab mõtlemine ja meel mu tundeid ning kuidas ma saaksin oma ärevust maandada? Kas ma teen oma lapse jaoks parimaid valikuid ja hoian ka iseend parimal võimalikul viisil nii praegu, raseduse ajal, kui ka pärast sünnitust?

See on minu jaoks teadlik rasedus. Teadlikud valikud elu mitmetes erinevates aspektides. Vastutuse võtmine, loogiline mõtlemine, laiema pildi nägemine, alternatiivide uurimine, looduslik ja loomulik lähenemine ning parima andmine nii iseendale kui oma kõhubeebile raseduse ajal, sünnituse ajal ja ka pärast tema ilmaletulekut.

Tunnen suurt soovi toetada naisi nende raseduse ajal. Sellest soovist sündis ka rasedamärkmik “Elu suurimat imet oodates”, mis aitab naisel kaardistada oma rasedus ja suunab pehmele sisevaatlusele.

MaritMand_rasedamarkmik_1222
Autor: Marit Mänd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s